Tarrojen ja kaakeleiden liimailijoita pidätetty

Naiskasvo kaakelillaKuusi nuorta on pidätetty epäiltynä satojen, jopa tuhansien tarrojen sekä keraamisten laattojen liimaamisesta, kertoo tämän päivän Helsingin Sanomat. Poliisi otti epäillyt kiinni maanantaina. Tapausta tutkitaan vanhingontekona. (Juttu on verkossa, mutta sen voi lukea vain verkkoliitteen tilaajat.)

Minua ei kiinnosta graffittikeskustelu. Kyllä, se voi olla taidetta. Tulisiko se jotenkin sallia? Ei, tosin hylättyjen betonipihojen vahtaaminen harrastelijoiden kiinnisaamiseksi on aina tuntunut minusta vähän liioitellulta.

Eroaako tarra-, stensil- ja julistetaide sitten graffitista? Kyllä. Joka ikinen stensil-maalaus, jonka olen nähnyt on ilahduttanut minua. Ehkä vain sen takia, että stensil-maalaus on laajempana ilmiönä Helsingissä yhä melko tuore. Ja taso on ollut korkeaa.

Ne, jotka eivät uskalla mennä kadulle katsomaan, voivat tutustua Helsingin katutaiteeseen Stencilvaniassa.

Pidän myäs tarroista, mutta niiden taso vaihtelee suuresti. Stensileissä on näennäisesti melkein aina joku viesti, usein poliittinen. Stensilit vaativat viitseliäisyyttä ja ehkä jonkun verran taitoakin. Tarroja taas on helppo tehdä kotikoneella tai kopiokoneella. Huonompi juttu tarroissa on se ruma jälki, joka jää raapimisen ja sään vaikutusten jälkeen.

Julisteet ovat katutaiteen kuningaslaji. Mutta näitä ei pidä sekoittaa mainosjulisteisiin. Julisteet ovat liimauksen kallein ja harvinaisin muoto. Harvalla katutaiteilijalla on varaa tuottaa isokokoisia töitä, saati sitten kilpailla tilasta ja huomiosta kaupallisten mainosjulisteiden kanssa.

Ilmiönä tarrat ja julisteet ovat tulleet jäädäkseen. Ehkä poliisit säikähtivät ilmiön kasvua. Viime Ylioppilaslehdessä käsiteltiin katu-uskottavuuteen erikoistunutta kollektiivia, joka aikoo tarjota sissimarkkinointipalveluita kaupallisesti.

Maanantaina kiinniotettujen uskotaan olevan Let me love -tarrojen ja naiskasvokaakelien tekijöitä (tai ainakin levittäjiä). On harmittavaa, että juuri he ovat jääneet kiinni. Nimittäin naiskasvokaakeli ei ole ainoastaan kekseliäs, se on myös kaunis.

Kyllä ovat kadut nyt turvallisempia.

---

There are 2 other entries posted on this day.