Sivarit on homppeleita

On joitakin asioita, joita en harkitsematta mainitse uusille tuttavuuksille. Ei sen takia, että häpeäisin niitä, vaan sen takia, että ne johtavat liian usein vakiokeskusteluun, jossa sanotaan aina samoja asioita.

Kommunismi; ydinvoima; Amerikka; nämä ovat puheenaiheita, joihin tavallisilla kaduntallaajilla ei ole sanomista. Mielipiteitä saa (ja pitää) olla, mutta näistä asioista ei voi keskustella asioina. Kantojen takana on tunneperäiset asenteet, joita eivät mitkään perustelut—kaikki lainattuja mediasta ja koulusta—heilauta.

Jos vielä kerran kuulen toteamuksen “kommunismi on kaunis ajatus, se ei vaan voi toimia”, vannon, että puren puhujaa.

Vastaantulijoille ei kannata kertoa käyneensä siviilipalveluksen—ainakaan jos ei ole valmis vastailemaan samoihin kysymyksiin ja retorisiin hyökkäyksiin, jotka on kuullut jo kymmeniä kertoja aikaisemmin. Sivareilla on imago-ongelma. Siviilipalveluksen ja sivareiden epäily on syvälle juurtunut suomalaisiin. Tiedän tämän, koska ensimmäinen kuva, joka tulee itsellenikin—sivarille!—mieleen sanasta “sivari”, on sotkutukkainen pilvenpolttaja-laiskuri, jolla on auktoriteettiongelma ja huono hygenia.

Suomen ainoa siviilipalveluskeskus sijaitsee Lapinjärvellä, idyllisessä, noin kolmen tuhannen asukkaan kunnassa. Jokainen sivari viettää Lapinjärvellä ensimmäisen kuukautensa palveluksestaan, ja tämä onkin ainoa asia, mikä on kaikille sivareille yhteistä. Koulutuskeskuksessa kuuli kaikenlaisia tarinoita sivareiden kohtaamista ennakkoluuloista. Pahimmat tarinat olivat Pohjanmaan pienistä kunnista. Pahimmissa oli siviipalveluksen valinneiden poikien äideille ja perheenjäsenille tehty tappouhkauksia ja muuta ilkivaltaa.

Minusta parhaiten sivareihin kohdistuvia asenteita kuvaa kuitenkin tarina, joka sijoittuu Lapinjärveen. Alle kymmenhenkinen joukko sivareita olivat palaamassa koulutuskeskukseen uimahallilta. Kävellessään päiväkodin ohi, pihassa olleet lapset olivat kerääntyneet aidan vieraan ja yhteen ääneen ryhtyneet huutamaan: “Sivarit on homppeleita! Sivarit on homppeleita!”

Toisaalta, eivät lapset kuulemma jätä aseellisen palveluksen valinneita rauhaan. Yksi kaveri kertoi olleensa kaupungilla palvelustamineissa, kun pieni, noin kuusivuotias lapsi oli huutanut perään: “Hajoo päiviis!”

---

There are 3 other entries posted on this day.